Meny Stäng

Traditionell Kinesisk Medicin

TCM är en förkortning av Traditional Chinese Medicine (TKM på svenska). Detta är ett unik och oberoende medicinskt system som har utvecklats under flera tusen år och är baserad på kinesisk filosofi. Detta gör att det är en av världens äldsta medicinska system och mest hållbara sjukvårdssystem i världen som används i stor skala än i dag. Traditionell Kinesisk Medicin har under flera tusen år samlat mycket kunskap och erfarenhet om hälsa och ohälsa, den har en unik helhetssyn på människors hälsa och lägger mycket tonvikt vid förebyggande av sjukdomar. Vid sjukdom har balansen av olika anledningar störts och att återställa denna är behandlingens mål.

BILD ÄLDRE GUBBEN

TKM består av fyra hörnstenar:

  • Akupunktur/moxa/gua sha
  • Tui Na – kinesisk massage
  • Örtterapi
  • Qigong

Behandlingar inom TKM är inte symtombehandling utan är riktade mot de grundläggande obalanserna som orsakar olika symtom, med olika behandlingar försöker man hjälpa människan återfå balansen igen.

På Hälsokällan undersöks alla symptom och besvär med syftet att få en klar bild av de obalanser som finns, vilket leder till en förståelse av roten till problemet. Inom TKM är undersökning av tungan och pulsen en viktig del för att ställa en korrekt diagnos samt ställa frågor om symtomer kan man analysera de bakomliggande orsakerna till sjukdomstillståndet.

Vad kan behandlas med TKM?

Med TKM  kan man behandla såväl akuta, kroniska, känslomässiga och fysiska sjukdomstillstånd. Här följer en kort översikt över sjukdomar/obalanser som framgångsrikt kan behandlas med TKM :

Stress, trötthet, utbrändhetsyndrom
Depression/ångest och sömnsvårigheter
Menstruations- och klimakteriebesvär
Gynekologiska sjukdomar/urinvägsinfektioner, endometrios
Infertilitet/barnlöshet, erektionsstörning, prostatit
Rygg-, nack- och ledbesvär, ischias, lumbago
Idrotts- och belastningsskador, frozen shoulder
Ansiktsförlamning,stroke
Muskel-, led- och neurologiska besvär
Reumatiska problem, artrit, fibromyalgi, MS, ödem
Migrän och spänningshuvudvärk, yrsel
Matsmältningsproblem, magkatarr, diarré och förstoppning
Allergier, astma, bronkit, eksem, akne, herpes, håravfall, svampinfektion
Lungsjukdomar, sinuit (bihåleinflammation), nässelutslag, rosacea
Förkylning/infektioner
Öronproblem/tinnitus
Rök- och alkoholavvänjning
Samt en rad andra sjukdomar

”När människan är frisk cirkulerar Qi mjukt och bildar en harmoni mellan den fysiska, känslomässiga och andliga aspekten hos individen. Disharmoni och sjukdom är ett resultat av att cirkulationen av Qi är blockerad eller störd”.