Meny Stäng

Nei Yang Gong

Nei Yang Gong Qigong är en del av Medicinsk Qigong som har bevisats ha god effekt för att förebygga och underhålla god hälsa i kropp, sinne och själ. Nei Yang Gong översätts som ”Inre närande träning” och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1600 – 1700-talet i Kina. Där har metoden använts regelbundet för att bota sjukdomar sedan 1949.

Idag utförs Nei Yang Gong världen över och har framgångsrikt botat människor från sjukdomar och åkommor som; diabetes, högt blodtryck, matsmältningsproblem, reumatiska sjukdomar och depression.

Enligt Kinesisk filosofi är sjukdom ett resultat av obalans, störning eller blockering av det naturliga flödet av energi (Qi, uttalas Chi) i kroppen. Blockeringar kan formas av faktorer som stress, olämplig kost, brist på motion, föroreningar etc. Även våra känslor och tankar spelar stor roll för vår hälsa och välbefinnande, att ta kontroll över dessa och att tänka positivt är ett viktigt element i tillfrisknandet. Regelbunden träning av Qigong lugnar och harmoniserar sinnet och hjälper oss eliminera mental stress.

It’s easy to train the body and feel Qi, but it is not easy to train the mind. Most of the time we are unable to control the mind, yet if you can solve problems in your mind you can solve all problems.” Zhineng Qigong Pang Ming

Nei Yang Gong Qigong funkar genom att stärka funktionerna i kroppen och reglera flödet av Qi, man använder och samlar energi utifrån samtidigt som man förhöjer energierna som redan ligger i oss för att återskapa det naturliga energiflödet i kroppen. Detta görs genom utövandet av speciella rörelser som alla är utformade för att stimulera ryggradens flexibilitet och vitalitet. Genom att förena rörelse, andning och inre visualisering harmoniseras och cirkulerar blodet och Qi genom meridianerna, leder och muskler. På så sätt frigörs blockeringar och toxiner och Qi kan nära kroppens vävnader.

Nei Yang Gong är indelad i tre steg, nybörjare, medel och avancerad. Alla delar består av en rörlig, yttre del samt en del med inre rörliga övningar (Quiet Qigong, vilket är en form av meditation)

Nybörjarnivå (Chu Ji)
De yttre rörelserna (Zi Wa Bao Jian An Mo Fa – Keeping Health Massage Method) är en självmassage från fötter till huvud som stimulerar Qi och blodet.
De stilla inre rörelserna (Song Jing Zhu Ji Fa – Relax Quiet Building Base Method) används för att stilla och harmonisera sinnet och att bygga upp ett lugn och avslappnad bas.

Medelnivå (Zhong Ji)

Den rörliga delen med 24 rörelser är indelat i två grupper då de ger olika effekt på/i kroppen. De två grupperna som innefattar 12 rörelser är i sig indelade i två grupper om sex rörelser. En del för att styrka Ying Qi och en för att styrka Yang Qi.

Första delen (Yi Jing Xing Qi Fa – Method of strengthening muscles and regulating Qi) fokuserar på att stärka muskler, senor och de inre organen.

Andra delen (Xing Qi Yan Shou Fa – Method of regulating Qi and prolonging life) ligger fokus på den inre rörelsen av Qi och anden.

De stilla inre rörelserna (Tu na ting xi tiao fa – Breathe out in pause breathing method) är andningsövningar som reglerar rörelsen av Qi i kroppen.

Avancerad nivå (Gao Ji)

Den avancerade nivån av Nei Yang Gong undervisas inte offentligt utan endast till fåtal personer efter många års träning.

Den rörliga delen (Ling xing zi dong fa) består av mjuka och spontana rörelser som är mycket andliga och starka.

Den tysta delen (Shen Qi He Yi Fa) finns det ingen medvetenhet om att jaget är separerat från naturen. Anden, Qi och universum möts i ett perfekt samspel genom meditation.